Optimizare SEO off-page
Optimizarea off-page presupune procesul de link building, adica generarea de cat mai multe link-uri externe de calitate spre site-ul optimizat. Acest proces se realizeaza prin mai multe modalitati, precum inscrierea in directoare de articole si distribuirea de articole, colaborarea cu influenceri, linkuri reciproce prin intermediul newsletter-elor, postari pe blog si marketingul in social media.
Premisa de baza e simpla – cu cat o pagina are un continut mai valoros, cu atat mai multe site-uri straine vor pune linkuri spre ea in mod natural. Si cu cat pagina respectiva pare mai de incredere, cu atat sansele ca ea sa primeasca o pozitie mai buna in rezultatele motorului de cautare vor fi mai mari.
Totusi, la fel ca in cazul optimizarii on-page, in optimizarea off-page totul se reduce la crearea de continut relevant si de calitate pentru public, si, fiind o strategie creativa, nu are o reteta standard. Nu exista un numar anume de site-uri care sa vorbeasca despre tine pentru a fi considerat demn de o pozitie superioara in rezultatele motorului de cautare. Totul tine de strategie si cat de bine stii sa navighezi apele optimizarii.
Deci nu te apuca sa scrii articole in nestire. Intai trebuie sa intelegi procesul de link building.
Cand vorbim despre link building vorbim despre linkuri de calitate. Doar acestea cresc autoritatea generala a unui site in motoarele de cautare si le ajuta sa coreleze relevanta unei pagini cu cuvinte-cheie specifice, bazate pe cele utilizate intr-un text ancora al linkului.
Textul ancora este textul vizibil in cadrul unui link pe care poti sa dai click pentru a ajunge pe alt site. Textul ancora utilizat trebuie sa fie corect, scurt si relevant si sa transmita informatii utile despre continutul linkului. De regula, textul ancora este cuvantul sau expresia-cheie ce sta la baza strategiei de SEO on-page.
Si totusi, cum scrii un text pentru link building? Cand vine vorba despre optimizarea off-page, strategia cea mai potrivita se ”calculeaza” pornind de la tipul de afacere si concurenta site-ului. Astfel, trebuie sa decizi ce tip de materiale (de educare sau de informare) sa folosesti si cand, unde sa le publici, cum sa le corelezi cu retelele de socializare pentru a-ti creste notorietatea etc.
Iata un exemplu relevant! Daca ai deschis de curand un restaurant in Bucuresti, credem ca ar fi intelept sa incepi prin a scrie materiale de awareness (educare), care sa familiarizeze publicul cu numele tau. Publica-le pe site-uri locale si relevante pentru afacerea ta. De asemenea, poti contacta cativa influenceri din domeniul HoReCa pentru a-ti prezenta restaurantul si serviciile, urmand ca acestia sa scrie despre tine, sa te mentioneze in postarile lor din social media si/sau sa devina clientii tai.
Scopul motoarelor de cautare este sa stabileasca cantitatea si calitatea linkurilor care fac trimitere la alte site-uri, pentru a se asigura ca doar paginile cu text de calitate si de incredere pentru utilizatori vor fi indexate si vor primi un rank mai mare in pagina de rezultate, spre deosebire de resursele mai putin credibile.
SEO este un proces de durata. Rezultatele implementate azi nu se vor vedea maine, de aceea poti fi tentat sa gasesti solutii mai simple si rapide de construire a unei cantitati masive de linkuri care fac trimitere la site-ul tau, cu scopul de a fi pozitionat superior in motoarele de cautare. Mare atentie insa la strategiile de manipulare. Google penalizeaza site-urile care folosesc aceste practici de link building.
Vezi mai jos tool-urile pe care le poti folosi pentru a-ti optimiza site-ul off-page.